ciasto tortowe z kremem cappucino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

szybka znika z talerza

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    12 łyżek oleju
    12 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny
    3 jajka
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    6 łyżek ciepłej wody
    Masa cappucino
    200 g serka śmietankowego
    pół szklanki cukru pudru
    2 kostki masła
    pół opakowania orzechowego cappucino
    Dodatkowo
    3  rodzaje galaretek x 2
    poncz do nasączenia biszkoptu
    5 opakowań sezamków
    2 czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto tortowe z kremem cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty

    Oba biszkopty przyrządzamy tak:
     Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
    Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
    Masa cappucino
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce serka a następnie capucino, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
    Galaretki:

    Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
    Składanie

    Ciemny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
    Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
    Nasączamy dolny biszkopt ponczem ( herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny). Smarujemy cienko warstwą kremu. 
    Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
    Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
    Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
    Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej,wierzch posypujemy skruszonymi biszkoptem, sezamkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
    bajaderka luksusowa

Porady

do kremu używamy dowolny smak cappucino

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować