Ciasto tortowe

4.5 (163 ocen)

  • Średni

Jedno z ulubionych ciast mojego męża,obowiązkowe na rodzinne spotkania przy kawie.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - olej: 6 łyżek
    - woda: 6 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - mąka tortowa: 1 szklanka
    - budyń czekoladowy: 1 sztuka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - jajka: 6 sztuk
    - olej: 6 łyżek
    - woda: 7 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - żółtka: 3 sztuki
    - mleko -ciepłe: 0.25 szklanki
    - kakao: 4 łyżki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - masło miekkie: 40 dekagramów
    - rum: 50 mililitrów

    - polewa czekoladowa: 20 dekagramów
    - kolorowa posypka (do dekoracji): 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciaso tortowe 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do białości .Następnie dodawać po żółtku i delikatnie wymieszać ,na koniec przesiana mąka z budyniem i proszkiem do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz olej .
    Ciasto wylać na blaszkę (22 cm na 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia ,piec przez około 30 min w temp do 160,170st.
  • 2. Ciasto ciemne ,przygotować i upiec tak jak ciasto jasne .
  • 3. Krem czekoladowy:
    Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą ,żółtka z cukrem ubijać na parze do białości ,pod koniec dodać kakao .Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje .Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić ,do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem ,na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem .
  • Ciaso tortowe 4. Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody(mamy mieć cztery części)każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę ,polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta ,dowolnie posypujemy kolorową posypką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować