Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne:
Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do białości .Następnie dodawać po żółtku i delikatnie wymieszać ,na koniec przesiana mąka z budyniem i proszkiem do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz olej .
Ciasto wylać na blaszkę (22 cm na 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia ,piec przez około 30 min w temp do 160,170st.
2.Ciasto ciemne ,przygotować i upiec tak jak ciasto jasne .
3.Krem czekoladowy:
Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą ,żółtka z cukrem ubijać na parze do białości ,pod koniec dodać kakao .Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje .Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić ,do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem ,na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem .
4.Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody(mamy mieć cztery części)każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę ,polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta ,dowolnie posypujemy kolorową posypką .
Komentarze