Ciasto Toffi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest bardzo smaczne! Jest to częściowo mój przepis, moje dzieci te ciasto uwielbiają i właśnie dla nich to robię .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag miodu
    pół kostki masła lub margaryny
    2 jajka
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Składniki na krem:
    pół litra śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:
    1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
    10 dag posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.

    Krem:
    Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.

    Na koniec:
    Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Porady

* blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej; ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło; przygotowywać minimum dzień wcześniej lub nasączyć .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy