Ciasto Toffi

4.46 (158 ocen)

Miodowe ciasto, przekładane kremem budyniowym, masą kajmakową, herbatnikami i polane czekoladowym ganache. Idealny deser w mroźny zimowy dzień.Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, kiedy placki miodowe dobrze skruszeją.

Składniki:

  • Ciasto:

    260g mąki
    50g cukru pudru
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    125g masła

    Krem:

    500ml mleka
    65g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
    250g masła

    Dodatkowo:

    około 200g herbatników
    puszka masy kajmakowej

    Polewa:

    150g czekolady
    150g śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi Herbaty

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część kolejno przenosić do formy i piec przez 15 minut.
  • 3. Przygotować krem: odlać 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Intensywnie mieszając przelać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń i dokładnie miksować po każdej dokładce. Gotowy krem podzielić na 2 części.
  • 4. Układać warstwy: placek, krem, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, krem, placek.
  • 5. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • 6. Polewę lekko przestudzić i oblać nią ciasto. Wstawić do lodówki.

Porady

Gorący budyń dobrze jest nakryć folią spożywczą tak, żeby dotykała jego powierzchni i tak wystudzić. Zapobiegnie to powstaniu "skorupy"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Herbatniki Masa kajmakowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować