Ciasto jest moim pomysłem. Połączenie jabłek z puszystym serkiem mascarpone zachwycił moich najbliższych.
60 min
Składniki:
Na biszkopt: 1 i ½ szklanki mąki 5 jaj szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki wody Na masę jabłkową: kg jabłek galaretka cytrynowa i pomarańczowa 1,5 łyżki wody
na masę tiramisu: 500g śmietany 36% 5 śmietan-fixów 250 g serka mascarpone 5 żółtek 100g cukru pudru
dodatkowo: olejek pomarańczowy do nasączania biszkoptu pół szklanki herbaty 60 g startej gorzkiej czekolady kakao
Ciasto tiramisu z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem. Mąkę wraz z proszkiem przesiać przez sito i połączyć z ubitą masą jajeczną, dodać wodę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i wlać ciasto do natłuszczonej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać wodą i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Połączyć z galaretkami w proszku i jeszcze chwilę mieszać, ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Każdą część ciasta nasączyć olejkiem pomarańczowym rozpuszczonym w pół szklance świeżo zaparzonej herbaty. Połowę masy jabłkowej rozprowadzić równomiernie na jednej części ciasta i przykryć drugą częścią . Rozsmarować drugą połowę masy jabłkowej. Schłodzoną śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fiksy połączone z cukrem pudrem( po jednej łyżeczce do każdego śmietan-fiksu ). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać stopniowo serek mascarpone . Śmietanę połączyć z masą z serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Masę mascarpone wyłożyć na wierzchu ciasta i delikatnie wyrównać. Posypać kakao i startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze