Ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodać pomału cukier i ubijać jeszcze 10 minut. Do ubitej piany dodać zmielone, uprażone migdały, mąkę kukurydzianą. Dokładnie i delikatnie wszystko połączyć w jednolitą masę. Masę podzielić na pół i wlewać do dwóch tortownic(24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu przestudzić. Do oddzielnego naczynia wlać 60 ml wody, wsypać żelatynę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić delikatnie mieszając.Likier, cukier i kawę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie trzeba przelać do do rozpuszczonej żelatyny i starannie wymieszać. Odstawić na bok. Ser mascarpone trzeba utrzeć z żółtkami i chłodnawą masą kawową. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Bezowy krążek ulżyć na dnie tortownicy i polać go połową masy. Posypać połową startej czekolady i położyć drugi bezowy krążek i polać pozostała masą i posypać czekoladą I kakao. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego
Komentarze