Ciasto Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bezowe, smaczne i eleganckie ciasto do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek
    200 g cukru
    100 g zmielonych prażonych migdałów
    40 g mąki kukurydzianej
    Masa:
    7 łyżeczek żelatyny
    125 ml likieru czekoladowego lub kawowego
    30 kawy rozpuszczalnej
    500 g serka mascarpone
    5 żółtek
    250 ml ubitej śmietany 36 %
    80 g drobno startej czekolady gorzkiej
    Kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy

Ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodać pomału cukier i ubijać jeszcze 10 minut. Do ubitej piany dodać zmielone, uprażone migdały, mąkę kukurydzianą. Dokładnie i delikatnie wszystko połączyć w jednolitą masę. Masę podzielić na pół i wlewać do dwóch tortownic(24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu przestudzić. Do oddzielnego naczynia wlać 60 ml wody, wsypać żelatynę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić delikatnie mieszając.Likier, cukier i kawę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie trzeba przelać do do rozpuszczonej żelatyny i starannie wymieszać. Odstawić na bok. Ser mascarpone trzeba utrzeć z żółtkami i chłodnawą masą kawową. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
    Bezowy krążek ulżyć na dnie tortownicy i polać go połową masy. Posypać połową startej czekolady i położyć drugi bezowy krążek i polać pozostała masą i posypać czekoladą I kakao. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować