Ciasto szpinakowo - truskawkowe z masą śmietanową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny krem, kusząca truskawką skąpana w galaretce i wiecznie przyciągające wzrok zielone ciasto szpinakowe to doskonałe połączenie na świetne ciasto.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZIELONY BISZKOPT:

    3 jaja
    1 szkl. cukru
    2 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    300g mrożonego szpinaku
    3/4 szkl oleju

    GALARETKA:

    400 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe


    MASA ŚMIETANKOWA:

    600 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Ciasto

Ciasto szpinakowo - truskawkowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.
  • 2. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do oleju i dokładnie zblendować.
  • 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • 4. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, na koniec wymieszać z masą szpinakową.
  • 5. Piec w blaszce 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Wystudzić.
  • 7. Wierzch ciasta ściąć, pokruszyć.
  • 8. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Wystudzić.
  • 9. Truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z galaretką i pozostawić do stężenia.
  • 10. Żelatynę napęcznieć w 1/4 szklanki wody, następnie rozgrzać w kąpieli wodnej.
  • 11. Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Krem podzielić na 2 części.
  • 12. Na ciasto wyłożyć jedną część masy. Schłodzić.
  • 13. Zalać tężejącą galaretką z truskawkami. Schłodzić.
  • 14. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy śmietankowej i przykryć pokruszonym ciastem.
  • 15. Inspiracja z internetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować