CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

4.48 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie?

Pewnie znacie!

Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy!

Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą wiosnę!

Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – smakiem i wyglądem!

Koniecznie spróbujcie!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( 24 X 26 )

    BISZKOPT SZPINAKOWY:

    – jajko L – 5 szt
    – cukier – 150 g
    – olej np. rzepakowy – 150 ml
    – świeży szpinak ( liście ) – 120 g
    – mąka pszenna- 260 g
    – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    + cytryny / nasączenie

    MUS MANGO:

    – puree mango ( pulpa ) – 500 g
    – cukier – 100 g
    – żelatyna – 18 g
    – śmietana 36% – 300 g

    DODATKOWO: brzoskwinie
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Mus Musy

Ciasto szpinakowe z musem mango i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT SZPINAKOWY:

    Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

    Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.



    Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.



    Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.



    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

    Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

    Po wystudzeniu przekrawamy, jedna cześć zostawiamy na blasze, nasączamy wodą z cytryną lub herbatą z cytryną.

    MUS MANGO:

    Żelatynę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody.

    Podgrzewamy połowę puree z cukrem, rozpuszczamy masę żelatynową.

    Dodajemy resztę puree, mieszamy, delikatnie chłodzimy.

    Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę.



    CAŁOŚĆ:

    Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt.

    Uwaga!

    Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło!

    Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Mango Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować