Ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto szpinakowe jest znakomite.I naprawdę nie wyczuwa się w nim smaku szpinaku-dziwne ale prawdziwe-sprawdziłam na rodzinie. Polecam

  • 4 godz.

Składniki:

  • ciasto: 3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do formy
    krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12%
    1 op. śnieżki w proszku
    250 g mascarpone
    galaretka: 200 g truskawek
    1/4 szkl wody
    1 galaretka truskawkowa w proszku
    tortownica o śr. 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć. Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później.Pozostałe ciasto przekrajamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji. Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując. Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy. Na cieście rozsmarowujemy m pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować