Ciasto szpinakowe jest znakomite.I naprawdę nie wyczuwa się w nim smaku szpinaku-dziwne ale prawdziwe-sprawdziłam na rodzinie. Polecam
4 godz.
Składniki:
ciasto: 3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy
krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12%
1 op. śnieżki w proszku
250 g mascarpone
galaretka: 200 g truskawek
1/4 szkl wody
1 galaretka truskawkowa w proszku
tortownica o śr. 18 cm
Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, zagotowujemy a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć. Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później.Pozostałe ciasto przekrajamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji. Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując. Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy. Na cieście rozsmarowujemy m pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
Komentarze