CIASTO SZPINAKOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, zielone, ciasto na każdą okazję :)

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mrożonego szpinaku
    20dag cukru
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1szklanka mąki krupczatki
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    1 galaretka zielona
    1 bita śmietana w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka z cukrem ubijamy na puch,zmniejszamy obroty wlewamy olej, wsypujemy powoli wymieszane razem maki z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy.Pieczemy biszkopt około 1 godziny-aż ciasto ładnie będzie odchodzić od brzegów blaszki.
    Ciasto pieczemy w tortownicy lub w blaszce mniejszej od standardowej.
    PRZYGOTOWANIE MASY:
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody (troszkę mniej) gdy zaczyna gęstnieć ubijamy bitą śmietanę według przepisu na opakowaniu i dodajemy gęstniejącą galaretkę.
    Wierzch ciasta odcinamy--i rozdrabniamy na okruszki. Na pozostałym cieście wykładamy masę i posypujemy całe ciasto okruszkami. Schładzamy.

Porady

Dla bardziej zaawansowanych polecam masę zrobić ze śmietany kremówki + 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny:300ml.śmietany kremówki ubić z 2 łyżkami cukru pudru pod koniec dodać żelatynę wystudzoną ale wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wrzącej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować