Ciasto sybirak

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz.

Pracochłonne ciasto, ale efekt końcowy wart poświęcenia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki
    Jajko
    ½ szklanki cukru
    50 g masła
    2 łyżki oleju
    Łyżeczka sody
    4 łyżki mleka
    2 łyżki miodu
    Krem:
    ½ litra mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    Kostka masła lub margaryny
    Aromat rumowy lub waniliowy
    Polewa:
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto sybirak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szklanek maki, dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą maki, tak by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkujemy placki ok. 25x30 cm. Wkładamy na blanche pojedynczo i pieczemy ok. 4-5 min w temp 180 stopni.
    Krem:
    Odlewamy ½ szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
    Polewa:
    Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować