Ciasto Św.Jakuba

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nie wyobrażam sobie aby tego ciasta nie było na moim stole teraz,gdy sezon wisniowy rozpoczęty...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna lub masło
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka śmietany
    1/2 szklanka cukru pudru



    Różowa pianka:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe
    drylowane wiśnie (mogą być z syropu)


    Dowolny krem budyniowy:
    2 budynie śmietankowe
    2,5 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto św.jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.
  • 2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.
  • 3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy.
  • 4. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
  • 5. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników
  • 6. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem.
  • 7. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem ewentualnie polewamy roztopiona czekolada.

Porady

Ja uważam,że ciasta warstwowe najlepiej smakują na drugi dzien.Na całą noc wkładam do lodówki i wtedy ciasto najdzie kremem i jest przepyszne!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować