Ciasto straciatella z wanilią i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zwykle ciasto ucierane, a ma w sobie to coś.
W środku znajdziecie borówki
i kawałki czekolady. Dodatek prawdziwej wanilii, też robi swoje. Wszystko razem, smakuje naprawdę dobrze. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić
polewę czekoladową. To już według gustu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    laska wanilii
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    borówki ( miałam opakowanie 125 g.)

    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto straciatella z wanilią i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto straciatella z wanilią i borówkami 1. Czekoladę pokroić ostrym nożem na drobne kawałki.
    Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wydrążyć ziarenka ze środka.
    Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
    Kiedy składniki się połączą dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia,
    oraz ziarenka wanilii. Ponownie utrzeć do połączenia składników.
    Wsypać posiekaną wcześniej czekoladę i wymieszać.
  • Ciasto straciatella z wanilią i borówkami 2. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać borówki, lekko dociskając.
  • Ciasto straciatella z wanilią i borówkami 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut.
    Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

3.53 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

To może cię zainteresować