Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sodę rozpuszczamy w mleku. Z pozostałych składników zarabiamy ciasto, na końcu dodając sodę. Wyrobić i podzielić ciasto na połowę. Jedno ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy w 180’C przez ok 20 minut (góra-dół) na złoty kolor.
2.Margarynę rozpuścić, następnie dodawać do niej po kolei pozostałe składniki. Całość smażymy na małym ogniu, na złoty kolor ( niezbyt długo bo się przypali). Drugą część ciasta wałkujemy, wykładamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy gorącą polewę. Pieczemy w 180’C przez ok 20-25 minut (góra-dół). Oba ciasta wystudzić.
3.Odlać szklankę mleka i rozprowadzić w nim budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Margaryna musi mieć taką samą temperaturę jak budyń! Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Ubitą śmietankę dodać do utartej masy i wymieszać.
4.Składanie ciasta:
CIASTO – KREM BUDYNIOWY – CIASTO Z ORZECHAMI
Komentarze