Ciasto "Śnieżynka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Co tu dużo mówić jest to wypiek, który często gości w moim domu. jest to nic innego jak pyszny i puszysty biszkopt przekładany kremem śmietanowym. Co ciekawe w kremie znajdziecie dodatek galaretki. Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się na wielu polach. Jak ciasto na przyjęcie lub jako ciasto na niedzielę.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    80 ml oleju
    10 g proszku do pieczenia
    5 jajek
    krem śmietanowy
    500 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g cukru pudru
    15 g śmietanfixu
    dodatkowo
    100 ml wody
    60 g galaretki agrestowej
    60 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto "śnieżynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubijam z cukrem. Dodaje olej. Miksuje. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Zimną galaretkę kroję na kwadraty. Masę dzielę na trzy części.
    Ciasto kroję na trzy części. Do pierwszej masy dodaję galaretkę. Smaruję na pierwszym biszkopcie. Układam drugi biszkopt. Smaruję drugą połową masy. Przykrywam trzecim biszkoptem. Smaruję trzecią częścią masy połączoną z wiórkami kokosowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować