Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne ciasto na zimno z herbatnikami przełożone dżemem truskawkowym i masą śmietankową. Polecam smacznie ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 paczki herbatników (220g paczka),
    2 słoiczki dżemu truskawkowego (po 280 g),
    750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
    3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
    3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
    suszone truskawki do dekaracji,
    ziarna sezamu do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.
    Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
    Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
    250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
    1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
    Masę wlewamy na herbatniki.
    Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
    Powtarzamy czynność z masą.
    Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
    Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
    Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnami sezamu.
    Chłodzimy w lodówce.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasto możemy udekorować białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować