Ciasto meeeega szybkie i łatwe do zrobienia a przy tym ładnie wygląda, dobrze smakuje, do kawki pasuje i jest słodziutkie - idealne jak się ma ochotę na "coś" słodkiego :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm (około 16 kawałków ciasta):
2 opakowania biszkoptów „Kocie języczki”
około 120 g Orkiszu w miodzie
około 500 g jabłek smażonych
1 opakowanie dowolnej galaretki
Suchy prowiant Helpa (u mnie mix) do dekoracji
Ciasto smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
2.Jabłka przekładamy na patelnię, podgrzewamy by były gorące, następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość delikatnie studzimy np. wkładając na chwilę patelnię do zimnej wody.
3.Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: 1 op.biszkoptów – 3/4 kremu budyniowego – posypujemy orkiszem w miodzie 60 g – jabłka z galaretką – 1 op. biszkoptów – 1/3 kremu budyniowego – posypujemy orkiszem w miodzie 60 g (lub więcej) – dekorujemy Suchym prowiantem
4.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
Komentarze