Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt:
Mąkę i kakao przesiać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku, nadal cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie połączyć szpatułką. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
Piec w temp. 170 st. przez około 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe).
Prażony słonecznik:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić słonecznik, posypać cukrem i prażyć na złoty kolor. Trzeba ciągle mieszać, aby słonecznik rumienił się równomiernie i nie przypalał się. Następnie należy go wyjąć na talerz, ostudzić a następnie pokruszyć.
Śmietana:
Zarówno śmietana jak i miska do ubijania powinny być bardzo zimne.
Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną.
2.Biszkopt przekroić na 2 blaty, oba nasączyć kawą rozpuszczalną.
Na pierwszym blacie rozsmarować śmietanę, pokruszyć równomiernie słonecznik. Przykryć drugim blatem, na którym znów znajdzie się śmietana i słonecznik. Słonecznikiem obsypujemy wierzch i boki, musi być go dużo.
Ciasto należy schłodzić co najmniej 2 godzinki w lodówce. Kawa i prażony słonecznik to wg mnie połączenie idealne. Polecam serdecznie!
Komentarze