CIASTO ŚLIWKOWE Z CYNAMONOWĄ PIANKĄ

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ciasto pyszne i pachnące.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki
    • 1 kostka margaryny
    • 3 łyżki cukru
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    BEZA:
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki cynamonu
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    PONADTO:
    • 1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe z cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Oddzielić 1/3 ciasta i odłożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wylepić dno. Lekko zapiec ok. 15 min.
  • 2. Ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i cynamon.
  • 3. Na zapieczone ciasto wyłożyć wypestkowane połówki śliwek (miąższem do góry). Następnie cynamonową pianę. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180o.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować