Ciasto skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia,dodać cukier i kostkę margaryny,posiekać. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Wszystkie składniki dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto podzielić na trzy części, Dwie równe do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Trzecia część trochę mniejsza na wierzch na kruszonkę . Ciasta owinąć w folię spożywcza i umieścić w zamrażalce na około pół godziny.
2.W tym czasie ubijamy białka z solą i na koniec powoli dodajemy cukier by otrzymać lśniącą sztywną piankę.
3.Po tym czasie dwie równe części ciasta (białą i kakaową) rozkruszamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy dłonią,przyciskając do formy
4.Na ciasto układamy pokrojone w cząstki i odsączone na sicie brzoskwinie.
5.Całość pokrywamy ubitymi białkami.
6.Na wierzch kruszymy trzecią część ciasta robiąc tak zwaną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 40 minut i zmniejszam do 160 i pieczę jeszcze około 20 minut,by beza się nie przypaliła.
Komentarze