Ciasto Skubaniec

4.39 (293 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i bardzo pyszne kruche ciasto z owocami i bezą ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    kostka margaryny
    3 łyżki oleju
    4 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2. Do jednej części wyrobionego ciasta:
    1 łyżka kakao

    3. Beza:
    5 białek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru

    4. Owoce:
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.39 (293 ocen)

Ciasto skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia,dodać cukier i kostkę margaryny,posiekać. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
    Wszystkie składniki dobrze połączyć.
    Wyrobione ciasto podzielić na trzy części, Dwie równe do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Trzecia część trochę mniejsza na wierzch na kruszonkę . Ciasta owinąć w folię spożywcza i umieścić w zamrażalce na około pół godziny.
  • 2. W tym czasie ubijamy białka z solą i na koniec powoli dodajemy cukier by otrzymać lśniącą sztywną piankę.
  • image-0ce805f 3. Po tym czasie dwie równe części ciasta (białą i kakaową) rozkruszamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy dłonią,przyciskając do formy
  • image-1bjh81l 4. Na ciasto układamy pokrojone w cząstki i odsączone na sicie brzoskwinie.
  • image-0th2mv0 5. Całość pokrywamy ubitymi białkami.
  • image-06cn35d 6. Na wierzch kruszymy trzecią część ciasta robiąc tak zwaną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 40 minut i zmniejszam do 160 i pieczę jeszcze około 20 minut,by beza się nie przypaliła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Brzoskwinie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować