Ciasto Shrek

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

To wiosenne ciasto robię w Święta Wielkanocne i nie tylko :D

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 5 jaj
    * 5 łyżek cukru
    * 5 łyżek mąki pszennej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki oleju
    * kilka kropel wybranego aromatu do ciast

    Masa Shrek'a I:
    * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
    * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)

    Masa Shrek'a II:
    * 400 mln śmietanki deserowej 30%
    * 1 galaretka agrestowa lub kiwi
    * 2 paczki okrągłych biszkoptów lub delicji
    * 2 galaretki agrestowe lub kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem.
    Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać.
    Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut.
  • 2. Masa Shrek'a I:
    Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju.
    Resztę Pysia zagotować.
    Dodać budynie i jeszcze raz zagotować.
    Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
  • 3. Masa Shrek'a II:
    Jedną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
    Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. Wyłożyć na masę budyniową.
    Na masie śmietanowej ułożyć Delicje.
  • 4. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na ułożone delicje.
  • Ciasto Shrek 5. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
    SMACZNEGO! :)

Porady

galaretkę do bitej śmietany można przygotować po włożeniu ciasta biszkoptowego do piekarnika :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować