Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę, cały czas ubijając ,na koniec dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy aby powstała jednolita i puszysta masa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Masa I :
Duża butelka Pysia zielonego (900-950 ml),
3 budynie śmietankowe,
3 paczki delicji wiśniowych,
Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklance soku. Resztę Pysia zagotowujemy. Dodajemy budynie do gotującego soku i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gorącą masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Na przestudzonej masie układamy delicje.
Masa Shreka II :
3 galaretki agrestowe,
400 ml śmietanki 30 % lub 36 %,
1 galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej wody, pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę, pod koniec powoli wlewamy tężejącą galaretkę i ubijamy aż do powstania puszystej masy. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Masę II wylewamy na delicje, a następnie na to wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki lub chłodne miejsce.
Komentarze