1.Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, następnie stopniowo dodaje cukier, gdy ładnie mi się cukier ubije z białkami dodaje po jednym żółtku. Gdy ciasto będzie już ubite, dodaje obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie mieszam w jedną stronę. Masę przelewam do formy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 30 minut, po upieczeniu odstawiam do wystygnięcia.
2.Masa zielona:
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuszczam w 300 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotowuje (600 ml) i wlewam wcześniejsze rozrobione budynie do gotującego się soku (trzeba szybko mieszać aby nie powstały grudki). Gorący i gęsty budyń wylewam i rozsmarowuję na zimny biszkopt.
3.Do garnka wlewam 300 ml gorącej wody, wsypuję dwie zielone galaretki i dokładnie mieszam, tak aby wszystko się rozpuściło. Odstawiam do ostygnięcia.
4.Śmietankę 30 % ubijam z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, następnie wlewam do niej wcześniejszą ostygniętą galaretkę. Mieszam tak aby połączyły się składniki. Masę przekładam na zielony budyń i wyrównuje.
5.Wstawiam ciasto na pół godziny do lodówki, tak aby ładnie mi się wszystko ścieło.
6.Gdy już widzę że masa jest ładnie stężona układam na niej delicje, jeden koło drugiego.
7.Zieloną galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody, studzę i gdy zacznie tężeć wylewam na ułożone delicje. Wstawiam na parę godzin do lodówki.
Porady
W moim przepisie jest jedna galaretka na wierzch, ale gdy jest ich dwie lepiej przykrywa delicje.
Komentarze