CIASTO SHREK

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Te ciasto dzieci uwielbiają w ciepłe, pogodne dni !

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa zielona:

    900 ml soku zielonego ( np. Kubuś lub Ptysio)
    3 budynie śmietankowe

    Masa biała:

    400 ml śmietanki 30%
    2 zielone galaretki (np. agrestowa lub kiwi)
    2 łyżki cukru pudru
    opakowanie ciastek delicji szampańskich

    oraz 1 galaretka zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno, następnie stopniowo dodaje cukier, gdy ładnie mi się cukier ubije z białkami dodaje po jednym żółtku. Gdy ciasto będzie już ubite, dodaje obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie mieszam w jedną stronę. Masę przelewam do formy.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 30 minut, po upieczeniu odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Masa zielona:
    Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuszczam w 300 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotowuje (600 ml) i wlewam wcześniejsze rozrobione budynie do gotującego się soku (trzeba szybko mieszać aby nie powstały grudki). Gorący i gęsty budyń wylewam i rozsmarowuję na zimny biszkopt.
  • 3. Do garnka wlewam 300 ml gorącej wody, wsypuję dwie zielone galaretki i dokładnie mieszam, tak aby wszystko się rozpuściło. Odstawiam do ostygnięcia.
  • 4. Śmietankę 30 % ubijam z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, następnie wlewam do niej wcześniejszą ostygniętą galaretkę. Mieszam tak aby połączyły się składniki. Masę przekładam na zielony budyń i wyrównuje.
  • 5. Wstawiam ciasto na pół godziny do lodówki, tak aby ładnie mi się wszystko ścieło.
  • 6. Gdy już widzę że masa jest ładnie stężona układam na niej delicje, jeden koło drugiego.
  • 7. Zieloną galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody, studzę i gdy zacznie tężeć wylewam na ułożone delicje. Wstawiam na parę godzin do lodówki.

Porady

W moim przepisie jest jedna galaretka na wierzch, ale gdy jest ich dwie lepiej przykrywa delicje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować