CIASTO SHREK

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Często gości na moim stole gdyż uwielbia je mój mąż, proste w przygotowaniu, pyszne, delikatne ciasto, na pewno zachwyci każdego malucha ;)))

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki octu
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ZIELONA MASA:
    1 duży zielony sok Kubuś albo Pysio
    3 budynie śmietankowe( na 0,5 l mleka)
    duże opakowanie delicji

    PIANKA:
    2 Śnieżki
    2 niepełne szklanki mleka
    1 zielona galaretka
    dodatkowo na górę 1 galaretka zielona/niebieska
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy , żółtka i ubijać przez chwilę, następnie wsiać przez sitko obie mąki i wymieszać ŁYŻKĄ !!!nie mikserem, dodać proszek do pieczenia i wlać na niego wodę i ocet, wymieszać i upiec biszkopt. Ostudzić.
  • 2. Budynie ugotować na soku,wystudzić i wyłożyć na biszkopt, na budyń poukładać/wcisnąć lekko delicje.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić do stężenia, śnieżki ubić z mlekiem, tężejącą galaretkę dodawać do ubitej śnieżki i ubijać do połączenia się na gładką masę.
    Wykładać szybko na delicje ponieważ masa szybko tężeje.
  • 4. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 0,5 l wody odstawić do stężenia i wyłożyć na piankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować