Ciasto Salceson

4.5 (159 ocen)

  • 1 min

Super ciasto z galaretką, kremem karpatkowym i polewą. Doskonałe na święta i nie tylko.

  • 1 min

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE
    - 3 jajka
    - 1 szklanka śmietany
    - 3 łyżki dżemu
    - 3 płaskie łyżki kakao
    - 1 łyżeczka sody

    CIASTO JASNE
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 margaryna

    BISZKOPT
    - 3 jajka
    - mniej niż 3/4 szklanki cukru
    - niepełna 1 szklanka mąki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - galaretki

    MASA KARPATKOWA
    - 2 szklanki mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szklanka mąki
    - 1 margaryna

    DODATKI
    - gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto ciemne:
    Wszystkie składniki ubić.

    Przepis na ciasto jasne:
    Margarynę roztopić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę. Wystudzić i lekko wymieszać z ciastem ciemnym. Piec 30 minut w temperaturze 180

    Upiec i przekroić na pół.
  • Salceson 2. Przepis na biszkopt:
    Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Upiec. Wykroić w nim dziurki kieliszkiem. Do dziurek wlać kolorowe krzepnące galaretki.
  • 3. Przepis na masę karpatkową:
    1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w drugiej szklance mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gdy masa wystygnie dodać margarynę.
  • Salceson 4. Przkładanie ciasta:
    Ciasto ciemne - masa karpatkowa - biszkopt z galaretkami - masa karpatkowa - ciasto ciemne - na koniec polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować