Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach

4.5 (186 ocen)

Wysokie, powiedziałabym nawet, że tortowe ciasto rafaello z musem z brzoskwiń, na biszkopcie. Poszczególne warstwy oddzielają herbatniki. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    60g. mąki pszennej
    50g. mąki ziemniaczanej
    3 duże jajka
    1/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowo-kokosowy:
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    800ml. mleka
    250-300g. masła miękkiego
    70g. kokosu

    Krem śmietankowo-kokosowy:
    250ml. śmietanki 30%
    1 śmietan – fix
    kilka kropel aromatu rumowego/ migdałowego
    1 biała czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach gorącego mleka
    70g. kokosu

    Mus brzoskwiniowy:
    duża puszka brzoskwiń
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    60 sztuk herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello Herbaty

Ciasto rafaello z brzoskwiniami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki, proszek i delikatnie wmieszać do masy. Piec w blaszce 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 2. Krem budyniowo-kokosowy: 700ml. mleka zagotować z cukrem, w reszcie rozpuścić budynie. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Na koniec wsypać kokos i wymieszać.
  • 3. Krem śmietankowo-kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać kokos i aromat, zmiksować.
  • 4. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree razem z cukrem pudrem (odstawić 3 połówki na bok).
  • 5. Do formy włożyć biszkopt, nasączyć go syropem z brzoskwiń i wyłożyć na niego mus brzoskwiniowy. Przykryć herbatnikami i kremem budyniowo-kokosowym. Na krem wyłożyć pokrojone w kostkę 3 połówki brzoskwiń. Na owoce herbatniki i reszta kremu budyniowego. Na to ostatnia warstwa herbatników i pozostały krem śmietankowo-kokosowy. Wierzch posypać kokosem. Schłodzić do stężenia mas. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Herbatniki Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować