ciasto Rafaello

4.3 (203 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Pyszne ciasto bez pieczenia - na herbatnikach, z delikatnym, budyniowym kremem. Kokosowe niebo w gębie ;-) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na wykonanie skomplikowanych warstwowych przekładańców, a jednak najdzie Was ochota na ciasto z kremem - ten przepis jest właśnie dla Was.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 litr mleka
    3 budynie waniliowe
    1 szklanka cukru
    600 g herbatników
    200 g masła
    250 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.3 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej szklance mleka rozpuszczam 3 budynie, pozostałe mleko gotuję z cukrem. Do wrzącego mleka wlewam rozrobione budynie, mieszam energicznie tak, by nie powstały grudki, gotuję jeszcze 2 minuty. Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia.
    Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksuję, aż masa jest kremowa. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe (niewielką ilość zostawiam do udekorowania ciasta) i dokładnie mieszam z kremem.
    Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam ściśle pierwszą warstwę herbatników, przykrywam 1/4 częścią kremu. Postępuję tak do wyczerpania składników (wychodzą 4 warstwy). Ostatnią warstwę kremu posypuję wiórkami kokosowymi. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować