Ciasto pyszniak siostry Anastazji

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie i bardzo smaczne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 6 jaj
    * szklanka cukru
    * szklanka mąki
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowo - makowe:
    * 6 białek
    * 150 g suchego maku
    * 150 g wiórków kokosowych
    * 150 g cukru
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    * 2 szklanki mleka
    * 2 żółtka
    * jajko
    * łyżka mąki pszennej
    * łyżka mąki ziemniaczanej
    * 4 łyżki cukru
    * cukier waniliowy
    * 250 g masła

    Ponadto:
    * okrągłe biszkopty
    * wódka do nasączenia biszkoptów
    * polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Pieczeń Ciasto

Ciasto pyszniak siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 20-25 minut.

    Ciasto kokosowo - makowe:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia. Lekko mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 25 minut.

    Krem:
    Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę mleka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajko i wlewamy żółtka. Miksujemy, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do niego zmiksowane składniki i gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło ucieramy i partiami dodajemy przestudzony budyń.


    Przełożenie:
    biszkopt - połowa kremu - ciasto kokosowo/makowe - połowa kremu - nasączone w wódce biszkopty - polewa czekoladowa

Porady

Cukier dodawać do smaku, aby nie przesłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować