Ciasto pychotka z truskawkami

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz. 40 min

ciasto kruche z masą budyniową ukryte pod warstwą truskawek i galaretki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO

    200 g margaryny
    400 g mąki pszennej
    100 g cukru kryształu
    4 jajka
    2 łyżki śmietany 12 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    2 słoiczki powideł śliwkowych

    GALARETKA

    2 op.galaretki truskawkowej.
    0,5 kg truskawek świeżych

    MASA

    250 g masła
    500 ml mleka
    5 żółtek
    200 g cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Galaretki

Ciasto pychotka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Margarynę ,mąkę z proszkiem i amoniakiem oraz z żółtkami i

    śmietaną mieszamy i zarabiamy ciasto.


    Dzielimy na dwie części i każda wałkujemy podsypując mąką .

    Wykładamy do blaszek o wym 32 x 25 cm .

    Białka ubijamy z cukrem na pianę .

    Ciasta smarujemy powidłami, a następnie wykładamy pianę z

    białek.

    Pieczemy w temp 200 stopni około 30 minut.


    Masa :

    Masło ucieramy. Z reszty składników gotujemy budyń .

    Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń .

    Przekładamy nim ciasta. Studzimy.


    Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na op .

    Truskawki dzielimy na pół i układamy na wierzchu ciasta.

    Zalewamy tężejącą galaretką.

    Chłodzimy ok 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować