Ciasto Pychotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, które zachwyci każdego

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    4 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    na piankę:
    4 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki
    200 g masła
    3 łyżki żelatyny
    duże opakowanie ciemnych herbatników
    szklanka cappuccino
    aromat rumowy
    500 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek cukru i ubić pianę. Dodać żółtka i dalej ubijając dodawać stopniowo mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Piec na standardowej, prostokątnej blaszce w temp. 180 st. ok. 20- 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

    Pianka:
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
    Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze.
    Masło utrzeć, dodawać stopniowo przestudzoną masę ubitą na parze, cały czas miksując.
    Śmietanę ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru, dodać do masy z jajek i masła, lekko wymieszać.
    Biszkopt nasączyć cappuccino (do szklanki cappuccino dodajemy kilka kropel aromatu rumowego), położyć połowę masy, na masę ułożyć nasączone w cappuccino herbatniki i resztę masy. Wierzch posypać kakao, startą czekoladą lub pozostałymi, skruszonymi herbatnikami.

Porady

*Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. *Z wykładaniem masy na ciasto trzeba się spieszyć, ponieważ żelatyna szybko wiąże składniki. *Do ciasta (pomiędzy piankę) możemy dodać ulubione owoce np. wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować