Ciasto pszczółka

4.48 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto pszczółka zrobi furorę na niejednym przyjęciu. Smakuje tak dobrze jak uroczo wygląda :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g jogurtu naturalnego
    2 puszki brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki brzoskwiniowe
    paczka okrągłych biszkoptów
    ciemna polewa
    biała polewa
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Ciasto pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pszczółka 1. Blachę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty i nasączamy je niewielką ilością syropu z brzoskwiń. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie łączymy je z jogurtem naturalnym. Tak powstałą masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki, by stężała. W międzyczasie odkładamy kilka połówek brzoskwiń do dekoracji a pozostałe z dodatkiem syropu miksujemy na mus (musi nam powstać 600-700 ml musu). Mus wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy zaczyna nam wrzeć zdejmujemy z ognia i wsypujemy dwie galaretki brzoskwiniowe, które rozpuszczamy w musie. Odstawiamy do ostygnięcia . Gdy masa jogurtowa stężeje, a mus wystygnie wylewamy go do naszej blachy. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń i znowu wsadzamy do lodówki do stężenia. Gdy wszystko już zastygnie możemy przejść do dekorowania ciasta tak, jak na załączonym zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt naturalny Ser biały Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować