Ciasto przekładane z pierniczkami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z masą jabłkową i pierniczkami czekoladowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    9 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki zielone
    2 galaretki czerwone

    Masa śmietanowa:
    2 bite śmietany w proszku
    1 galaretka agrestowa
    mleko

    1/2 kg pierniczków nadziewanych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto przekładane z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: z podanych składników upiec biszkopt. Po upieczeniu przekroić na pół.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podsmażyć. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodajemy zielone galaretki a do drugiej czerwone. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy wystygnięcia.
  • 3. Galaretkę rozpuścić 2 1/2 szklanki wody. Bitą śmietanę ubić wg przepisu, dodać tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie placka: Biszkopt - masa jabłkowa zielona - pierniczki - masa śmietanowa - masa jabłkowa czerwona - biszkopt - polewa.
  • 5. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować