Ciasto przekładana zebra

4.49 (154 ocen)

  • 2 min

Delikatne kremowe ciasto przełożone kwaskowym dżemem w sam raz do kawy.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto jasne : 5 jajek,3/4 szkl. cukru , 1,5 szkl.mąki, 8 łyżek gorącej wody, 8 łyżek oliwy , 2 łyżeczki proszku .
    Ciasto ciemne : te same składniki co na ciasto białe + dodatkowe 2 łyżeczki kakao.
    Krem : 1 duży budyń śmietankowy, 1 litr mleka, 3/4 szkl. cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny.
    Oraz : słoik kwaśnego dżemu.Ewentualnie polewa czekoladowa do ozdoby.
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładana zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i gorącą wodę. Na końcu dodać ubitą pianę.Do ciemnego ciasta dodać kakao. Każdą osobno przelewamy do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 30 minut w 180 C . Studzimy.
    Po wystudzeniu placki przekrawamy na pół .
  • 2. 2. Krem :Z mąki , budyniu i cukru gotujemy budyń.Ostudzony ucieramy z margaryną.
  • 3. Ułożenie : ciasto ciemne smarujemy 1/3 kremu, kładziemy ciasto jasne . Ponownie smarujemy je 1/3 kremu i przykrywamy ciemnym ciastem.które smarujemy dżemem. Przykrywamy ciastem jasnym i smarujemy je 1/3 kremu.
    Wierzch dekorujemy polewą.Chowamy do lodówki.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować