Ciasto przekładana zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i gorącą wodę. Na końcu dodać ubitą pianę.Do ciemnego ciasta dodać kakao. Każdą osobno przelewamy do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 30 minut w 180 C . Studzimy.
Po wystudzeniu placki przekrawamy na pół .
2.2. Krem :Z mąki , budyniu i cukru gotujemy budyń.Ostudzony ucieramy z margaryną.
3.Ułożenie : ciasto ciemne smarujemy 1/3 kremu, kładziemy ciasto jasne . Ponownie smarujemy je 1/3 kremu i przykrywamy ciemnym ciastem.które smarujemy dżemem. Przykrywamy ciastem jasnym i smarujemy je 1/3 kremu.
Wierzch dekorujemy polewą.Chowamy do lodówki.
Komentarze