Ciasto Prince Polo

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto z niebiańskim kremem ajerkoniakowym. Jest dość słodkie,ale do kawy idealne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    2 łyżki ciemnego kakao
    Ciasto:
    10dag Prince Polo
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    6 białek
    Krem:
    15 dag masła
    6 żółtek
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Prince polo

Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka w małej miseczce mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem.Po chwili powstanie nam pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę,kakao i żółtka.Delikatnie wszystko mieszamy.Formę do pieczenia o wymiarach około 25/36 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Przekładamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C prze około 25 minut.
  • 2. Ciasto:
    Wiórki kokosowe mieszamy z posiekanymi orzechami i pokrojonymi drobno wafelkami prince polo.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i ubijmy,aż cukier się rozpuści.Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę z wiórek,orzechów i wafelków.Delikatnie mieszamy wszystko najlepiej łyżką,żeby piana nie opadła.Formę do pieczenia o tych samych wymiarach co do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto z białek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'C.
  • 3. Krem:
    Żółtka ubijamy na parze.Czyli w garnku należy zagotować wodę.Na garnek stawiamy mniejsze naczynie.Do tego naczynia przekładamy żółtka i ucieramy na parze.Po chwili ucierania dodajemy cukier,cukier waniliowy i ubijamy tak około 10 minut,aż masa będzie robiła się prawie biała.Zdejmujemy i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy przestygnie dodajemy do żółtek ajerkoniak najlepiej domowej roboty.Masło ucieramy i dodajemy przygotowane żółtka.Odstawiamy do lodówki.
  • 4. Biszkopt nasączamy i wykładamy krem,a na krem ciasto z prince polo.Lekko dociskamy.Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować