Ciasto porzeczkowe

4.49 (168 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Odświeżające ciasto,idealne na lato.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    120g świeżego szpinaku,
    130 ml oleju rzepakowego,
    5 jajek L,
    150g drobnego cukru,
    260g mąki tortowej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia;

    Masa porzeczkowo-serowa:
    500g sera twarogowego (zmielony dwukrotnie),
    500 ml czarnej porzeczki,
    5-6 łyżek cukru,
    4 łyżeczki żelatyny,
    75ml wody;

    Pianka cytrynowa:
    300ml śmietanki 30%,
    1 galaretka cytrynowa,
    250ml wody;

    Dodatkowo:
    2 galaretki o smaku czarnej porzeczki,
    650ml wody.
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładką papkę.
    Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać szpinakową mieszankę i dokładnie zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Formę 21x32 cm wyłożyć papierem,wylać ciasto i piec w temp.160°C przez 30-35 min. Wystudzić. Odciąć 0,5 cm z wierzchu.
  • 2. Masa porzeczkowo-serowa:
    Żelatynę rozpuścić w wodzie. Porzeczki zblendować z cukrem na gładką masę,dodać żelatynę,wymieszać. Ser rozmieszać mikserem,dodać porzeczki,zmiksować.
    Biszkopt umieścić w formie,wylać na niego masę serową,schłodzić. Gdy lekko stężeje ułożyć na masie odciętą część biszkoptu,schłodzić.
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku,wystudzić do lekkiego stężenia.
    Kremówkę ubić na sztywno,cienkim strumieniem wlewać galaretkę ciagle miksując. Piankę wylać na ciasto,schłodzić.
    Galaretki porzeczkowe rozpuścić we wrzatku,ostudzić. Jeszcze płynną galaretkę wylać na piankę cytrynową,schłodzić około 3 godziny.

Porady

Do ciasta wykorzystałam przepis na biszkopt szpinakowy ze strony Moje wypieki, z małymi modyfikacjami. Zamiast drugiej warstwy biszkoptu można użyć okrągłych biszkopcików. Spodni biszkopt można lekko nasączyć,np. wodą z sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować