Ciasto pomarańczowe ze śmietaną i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze gotujemy ze skórą około 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dolewamy zimną i odstawiamy na około 1h. Po tym czasie pomarańcze mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pomarańcze, mąkę, bułkę tartą, przyprawę do piernika,kakao i proszek do pieczenia . Pierniki kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzchu kruszymy chałwy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160stopni przez ok 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na gorącym rozsmarowujemy śmietanę. Wkładamy do jeszcze nagrzanego, ale już wyłącznego piekarnika na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem masła, zdejmujemy z ognia, na końcu dodajemy 2 łyżki serka waniliowego. Polewą polewamy wystudzone ciasto.
Porady
Ciasto możemy dowolnie modyfikować np. Pierniki zastąpić bakaliami a śmietanę i polewę zastąpić lukrem.
Komentarze