Ciasto pomarańczowe ze śmietaną i chałwą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto idealne na święta. Słodkie, pachnące pomarańczami i korzennymi przyprawami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 pomarańcze
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki bułki tartej
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki kakao
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    10 pierników w czekoladzie bez nadzienia
    2 małe chałwy z bakaliami
    Dodatkowo:
    1 duża śmietana 18%
    2 tabliczki czekolady deserowej
    1 łyżka masła
    2 łyżki serka waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pomarańczowe ze śmietaną i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze gotujemy ze skórą około 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dolewamy zimną i odstawiamy na około 1h. Po tym czasie pomarańcze mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pomarańcze, mąkę, bułkę tartą, przyprawę do piernika,kakao i proszek do pieczenia . Pierniki kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Całość wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzchu kruszymy chałwy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160stopni przez ok 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na gorącym rozsmarowujemy śmietanę. Wkładamy do jeszcze nagrzanego, ale już wyłącznego piekarnika na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem masła, zdejmujemy z ognia, na końcu dodajemy 2 łyżki serka waniliowego. Polewą polewamy wystudzone ciasto.

Porady

Ciasto możemy dowolnie modyfikować np. Pierniki zastąpić bakaliami a śmietanę i polewę zastąpić lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować