Ciasto pleśniak

4.5 (150 ocen)

  • 45 min

Szybkie i proste ciasto

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    400 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 g masła
    70 g cukru pudru
    5 żółtek

    Pianka z białek:
    5 białek
    170 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    dżem porzeczkowy
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, zagnieść. Oba kawałki schłodzić w lodówce.

    Standardową blaszkę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto jasne, uformować płat i równomiernie rozłożyć na formę do pieczenia.
    Na ciasto wysmarować dżem.

    Z lodówki wyjąć ciemne ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać równo na dżem.

    Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier puder i ubijać do momentu, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
    Pianę przełożyć na ciasto ciemne i przykryć startymi na tarce wiórkami z pozostałego ciasta.
    Piec w temp. 170 st. C przez ok 1h.

    Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować