Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, zagnieść. Oba kawałki schłodzić w lodówce.
Standardową blaszkę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto jasne, uformować płat i równomiernie rozłożyć na formę do pieczenia.
Na ciasto wysmarować dżem.
Z lodówki wyjąć ciemne ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać równo na dżem.
Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier puder i ubijać do momentu, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
Pianę przełożyć na ciasto ciemne i przykryć startymi na tarce wiórkami z pozostałego ciasta.
Piec w temp. 170 st. C przez ok 1h.
Komentarze