Ciasto pleśniak

0 (0 ocen)

Bardzo proste w wykonaniu i smaczne ciasto.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 szt.jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250 g margaryny np.Kasi
    2 łyżki śmietany
    3/4 szklanki cukru
    2-3 łyżki kakao
    powidła śliwkowe ( gęste )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą powideł. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować