Ciasto Pijana kukułka

4.49 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób

Ciasto jest bardzo czekoladowe,kremowe,delikatne,eleganckie...Przepyszne.

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 70 g masła
    - 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    - ziarenka z 1 laski wanilii
    - 3 duże jajka, białka i żóLtka osobno
    - 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - szczypta soli

    Krem 1 :(należy przygotować dzień wcześniej)
    - 300 ml śmietany kremówki 36%(dałam 250ml)
    - 150 g mlecznej czekolady
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku

    Krem 2 ;(należy przygotować dzień wcześniej)
    - 300 ml śmietany kremówki 36%(dałam 250ml)
    - 120 g cukierków 'Kukułki'
    - 1,5 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    - opakowanie 200 g podłużnych biszkoptów, choć okrągłe też będą ok :)
    - 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
    - 1/3 szklanki likieru Baileys lub wódki
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto pijana kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło i posiekaną drobno czekoladę włożyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Do masy dodać żółtka, ziarenka z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając.1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto urośnie, ale podczas studzenia opadnie..
  • 2. Krem 1 :
    Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
    Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, kawę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).Przed samym wyłożeniem na czekoladowy spód powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu.
    Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównać i schłodzić.
  • 3. Warstwa biszkoptów:
    Kawę i likier wymieszać. W gorącej mieszance moczyć biszkopty, by nią nasiąkły i układać obok siebie na schłodzonej warstwie kremu 1.
  • 4. Krem 2 :
    Kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukierki, postawić na palnik i podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka mieszanka. Jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się cukierków, przetrzeć przez sitko, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
    Następnego dnia żelatynę zalać wodą (tylko do jej pokrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

    Przed samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania bardzo gęstego kremu. Pod sam koniec miksowania dodać żelatynę i zmiksować do połączenia. Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać.Schłodzić(najlepiej przez całą noc).

Porady

Wierzch ciasta można oprószyć czekolada.Najlepiej kroi się na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować