Ciasto piernikowe z masa waniliowa i jablkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto na każdą okazję

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    Ciasto:
    500g mąki
    2 jaja
    100g margaryny
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    300g cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    Krem:
    1 szklanka mleka
    100g cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    150g masła lub margaryny
    opakowanie cukru wanilinowego
    Jabłka:
    1 kg jabłek
    1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie Truskawkowa)
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowe z masa waniliowa i jablkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sodę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i posiekać ją w sypkiej mieszaninie. Dodać jaja, i miód po czym zarobić gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść dodać łyżkę śmietany.
    Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części.
    Każdą z nich rozwałkować na papierze pergaminowym, włożyć do blaszki i piec przez 10-15 min w temperaturze 200'C aż do uzyskania brązowo złotego koloru.
    Po upieczeniu ostudzić blaty. Z mleka, cukru, cukru wanilinowego i mąk ugotować budyń. Jak będzie już gęsty , zdjąć z ognia, dodać tłuszcz i energicznie wymieszać (ja użyłam miksera)..Całość lekko ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem 3 łyżek wody. Zdjąć z ognia. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, po czym dodać do jabłek..
    Całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Na Pierwszy blat wylać gotowy budyń i dokładnie go rozprowadzić po cieście. Przykryć drugim blatem. Na ten z kolei wyłożyć masę jabłkową i przykryć kolejnym .Całość ostudzić w lodówce aż do stężenia jabłkowej galaretki.

Porady

Gotowe ciasto pozostawić na nocy by połączyło się smakami..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować