Ciasto piernikowe z masa waniliowa i jablkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sodę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i posiekać ją w sypkiej mieszaninie. Dodać jaja, i miód po czym zarobić gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść dodać łyżkę śmietany.
Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części.
Każdą z nich rozwałkować na papierze pergaminowym, włożyć do blaszki i piec przez 10-15 min w temperaturze 200'C aż do uzyskania brązowo złotego koloru.
Po upieczeniu ostudzić blaty. Z mleka, cukru, cukru wanilinowego i mąk ugotować budyń. Jak będzie już gęsty , zdjąć z ognia, dodać tłuszcz i energicznie wymieszać (ja użyłam miksera)..Całość lekko ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem 3 łyżek wody. Zdjąć z ognia. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, po czym dodać do jabłek..
Całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Na Pierwszy blat wylać gotowy budyń i dokładnie go rozprowadzić po cieście. Przykryć drugim blatem. Na ten z kolei wyłożyć masę jabłkową i przykryć kolejnym .Całość ostudzić w lodówce aż do stężenia jabłkowej galaretki.
Porady
Gotowe ciasto pozostawić na nocy by połączyło się smakami..
Komentarze