Ciasto piernikowe z kremem chałwowym i ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto świąteczne o lekkim aromacie piernika. Doskonałe na deser po kolacji wigilijnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    10 jaj
    2 szklanki cukru
    2 szklanki oleju
    4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duża paczka przyprawy do piernika
    Masa:
    30 dag chałwy o dowolnym smaku
    2 kostki masła
    Pół szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 opakowanie ptasiego mleczka o smaku karmelu
    1 tabliczka czekolady deserowej
    2 kieliszki spirytusu
    2 szklanki slodzonej słabej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto piernikowe z kremem chałwowym i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto piernikowe 1. Wykonanie
    Jajka ubijamy z sodą, proszkiem i cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy olej i przesianą mąkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Studzimy.
    Masa: masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pokruszona chalwe.
    Herbatę mieszamy ze spirytusem. Ciadto kroimy na 2 blaty. Pierwszy nasączamy połową ponczu . Wykładamy część kremu. Na kremie układamy ptasie mleczko, w odstępach około 2-3 cm. Smarujemy resztą kremu pozostawiając 3-4 łyżki na wierzch. Ciadto przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu i smarujemy pozostawionym kremem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.

Porady

Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować