Ciasto piernikowe z kremem chałwowym i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Jajka ubijamy z sodą, proszkiem i cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy olej i przesianą mąkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Studzimy.
Masa: masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pokruszona chalwe.
Herbatę mieszamy ze spirytusem. Ciadto kroimy na 2 blaty. Pierwszy nasączamy połową ponczu . Wykładamy część kremu. Na kremie układamy ptasie mleczko, w odstępach około 2-3 cm. Smarujemy resztą kremu pozostawiając 3-4 łyżki na wierzch. Ciadto przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu i smarujemy pozostawionym kremem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Porady
Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi.
Komentarze