Ciasto pawi ogon wg s. Anastazji

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kolejne ciasto z książki s. Anastazji. Wydaje się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Polecam do wypróbowania.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt jasny
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto
    3 szkl mąki
    250g margaryny
    ½ szkl kwasnej śmietany
    1 jajo
    1 żółtko
    ¾ szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g zmielonych orzechów
    powidła śliwkowe

    Krem:
    1l mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    ok. 1 szkl cukru (może być mniej lub więcej jak kto lubi)
    budyń waniliowy
    250g margaryny

    Dodatkowo:
    2 galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pawi ogon wg s. anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt jasny:
    białka ubić dodać cukier miksować do rozpuszczenia wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w temp 180*C
  • 2. ciasto:
    z podanych składników zarobic kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 2-3 h. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek w temp 180*C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi i posypać zmielonymi orzechami i zwinąć w rolady. Piec na złoty kolor w temp 180*C przez 20-30 min.
  • 3. krem:
    750 ml mleka zagotować z cukrem, w szklance mleka wymieszać mąki i budyń na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 4. przełożenie ciasta
    do blaszki włożyć kruche ciasto położyć połowę masy. Delikatnie ułożyć rolady, a między nie wlać tężejącą galaretkę (rozpuscić w 750 ml wody). Kiedy całkowicie zastygnie posmarować resztą kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Powidła śliwkowe Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować