Krem:
1l mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
ok. 1 szkl cukru (może być mniej lub więcej jak kto lubi)
budyń waniliowy
250g margaryny
Ciasto pawi ogon wg s. anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny:
białka ubić dodać cukier miksować do rozpuszczenia wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w temp 180*C
2.ciasto:
z podanych składników zarobic kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 2-3 h. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek w temp 180*C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi i posypać zmielonymi orzechami i zwinąć w rolady. Piec na złoty kolor w temp 180*C przez 20-30 min.
3.krem:
750 ml mleka zagotować z cukrem, w szklance mleka wymieszać mąki i budyń na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną.
4.przełożenie ciasta
do blaszki włożyć kruche ciasto położyć połowę masy. Delikatnie ułożyć rolady, a między nie wlać tężejącą galaretkę (rozpuscić w 750 ml wody). Kiedy całkowicie zastygnie posmarować resztą kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą
Komentarze