ciasto orzechowo - kokosowe z jabłkami

4.47 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt przełożony smażonymi jabłkami, kremem kokosowym połączony z orzechowym ciastem. Świetnie wygląda na rodzinnych przyjęciach i każdemu smakuje.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jaj
    1,25 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    ciasto orzechowe:
    4 jajka
    5 łyżek mielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    1/3 szklani wody
    łyżka masła
    łyżeczka cukru wanilinowego
    pół łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    masa kokosowa:
    2 bułki kajzerki
    400 ml mleka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    100 g wiórek kokosowych
    150 g masła

    dodatkowo:
    50 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto orzechowo - kokosowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie wsypać orzechy, bułkę tartą i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 - 30 minut w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
  • 3. masa jabłkowa: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać jabłka, wodę i cukier, smażyć przez ok 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać cynamon i przesiać mąkę. Całość energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć ciastem orzechowym i odstawić do ostudzenia.
  • 4. Krem kokosowy: bułki kajzerki rozdrobnić, zalać mlekiem, dodać cukry i wiórki kokosowe, zagotować w garnuszku. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kokosowej i zmiksować na gładki krem.
  • 5. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 6. Złożenie: na przekrojony biszkopt wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć ciastem orzechowym, następnie rozprowadzić krem kokosowy i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać roztopioną czekoladą tworząc wzory. Odstawić do stężenia.

Porady

W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać kieliszek wódki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cynamon Jabłka Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować