Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
300g mąki
6 żółtek
200g masła roślinnego
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Upiec 2 placki w temperaturze 180 °C przez 25 min.
Beza:
6 białek
1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać cukier, ubijać aż będzie gładkie, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę do pieczenia odwrócić do góry dnem, położyć na niej papier do pieczenia i rozsmarować pianę. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 130 °C. Pod koniec pieczenia uchylić piekarnik.
Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich-zmielonych
250g masła
3/4 szkl. mleka
200g cukru
Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy, chwilę pogotować, często mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać zimne orzechy.
Jabłka:
1 kg jabłek (po obraniu)
2 galaretki agrestowe
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i chwilę poddusić (ewentualnie dodać odrobinę wody). Następnie dodać cukier, wlać sok z cytryny. Poddusić, aż cukier się rozpuścić. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Wystudzić.
Przygotowanie:
Na placek kruchy wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę orzechową, przykryć bezą.
Smacznego !
Porady
Na 20 min. pod koniec pieczenia bezy uchylić piekarnik.
Komentarze