Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Powiem Wam że ta pianka jest super!

Do deserów to idealny zamiennik bitej śmietany, mniej kaloryczny oczywiście:)

Delikatna i lekka jak ptasie mleczko, a po całkowitym zastygnięciu utrzymuje swoją formę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 24x24 cm

    50 g mąki kokosowej

    50g mąki orzechowej

    20 g skrobi kukurydzianej

    80 g masła

    2 jaja L

    3 łyżki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli


    Masa

    500ml mleka zagęszczonego 7,5 %

    2 galaretki cytrynowe

    1 szklanka wrzątku



    Dodatkowo



    Puszka brzoskwiń

    1 galaretka brzoskwiniowa

    0,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko

Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe) 1. Wszystkie mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiewam.

    Masło dokładnie ucieram z cukrem i żółtkami

    Dodaję stopniowo mieszaninę mąk- miksuje tylko do połączania się składników.

    Na końcu dodaję pianę z białek

    Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i piekę 35-40 minut w temperaturze175 stopni C do tzw suchego patyczka

    Studzę i bardzo gęsto nakłuwam np patyczkiem do szaszłyków.
  • Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe) 2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w wrzątku i studzę.

    Przestudzone ciasto ponczuję połową szklanki syropu z brzoskwiń.

    6 połówek brzoskwiń miksuję z 3 łyżkami syropu, dodaję rozpuszczoną galaretkę i wylewam na ciasto.

    Resztę brzoskwiń kroję w kostkę i rozsypuję równomiernie na musie.

    Odstawiam do zastygnięcia.


    2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w wrzątku i studzę.

    Gdy galaretki zaczną lekko gęstnieć, robotem ubijam mleko aż 3-krotnie zwiększy swoją objętość (około 5 minut)

    Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewam galaretkę .

    Masę od razu wylewam na ciasto i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.


    Smacznego :)

Porady

ciasto jest dosć suche, dlatego trzeba go mocno nawodnić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować