Ciasto orzechowe z masą grysikową

4.47 (166 ocen)

  • 60 min

Miodowe placki przełożone gotowaną masą grysikową, zwieńczone polewą orzechową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    25 dag masła
    20 dag cukru pudru
    3 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Polewa orzechowa:
    30 dag orzechów włoskich
    10 dag cukru
    2 łyżki miodu
    12 dag masła

    Masa grysikowa:
    1l mleka
    12 łyżek grysiku
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    20 dag masła

    Ponadto:
    mały słoiczek powideł śliwkowych

Wystaw ocenę:

4.47 (166 ocen)

Ciasto orzechowe z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy pokroić, połączyć z masłem, cukrem i miodem. Chwilę smażyć ciągle mieszając.
  • 2. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blaszki o wym. 21x 33 cm. Jeden z placków lekko zrumienić, rozsmarować na nim polewę orzechową i dalej piec ok.10 min. Pozostałe dwa placki upiec na złoty kolor.
  • 3. Z litra mleka odlać 1 szklankę i wymieszać z grysikiem. Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem.
  • 4. Pierwszy placek posmarować powidłami, na to wyłożyć połowę gorącej masy grysikowej, przyłożyć drugim plackiem, następnie wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem z orzechami.

Porady

Można użyć połowę składników na masę i przełożyć tylko raz placek, wtedy dolna warstwa to same powidła. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby zmiękło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować