Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

A o to druga wersja ciasta o trzech smakach. I tak jak to w życiu bywa zdania były podzielone. Moi degustatorzy nie byli jednogłośni w swoich opiniach. jednym smakował torcik z bezą, a drugim to właśnie ciasto. Dobrze, że nie upiekłam trzeciego ciasta:)))

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt orzechowy:
    7 jajek
    350g orzechów włoskich
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka kawy mielonej

    Masa śmietanowo – czekoladowa:
    660 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    200g gorzkiej czekolady
    3 łyżki cukru pudru

    Masa śmietanowo - kokosowa:
    330 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    100g zmielonego kokosu
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem i kawą. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
  • 2. Masa śmietanowo – czekoladowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje zalać ¼ szklanki wrzącej wody. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, dodać cukier. Następnie powoli wlewać masę czekoladową oraz chłodną żelatynę. Krótko zmiksować.
  • 3. Masa śmietanowo - kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać ¼ szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    W środek przekrojonego ciasta włożyć krem czekoladowy. Na wierzch krem kokosowy. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować