Ciasto orzechowe na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, odświętne ciasto. Wyraźnie w nim widać cząstki orzechów i w środku ciemniejszą warstwę . A wykonanie raczej proste i szybkie. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
    1/2 szkl. cukru trzcinowego
    30 dag jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Kruszonka:
    11/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szkl. cukru trzcinowego
    70 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto orzechowe na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce ręcznie połączyć ze sobą składniki kruszonki. Odstawić na bok. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, cukier i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do foremki, którą należy zaopatrzyć w papier do pieczenia. Foremka o wymiarach 24x24 cm. Na wyłożone ciasto pokruszyć połowę kruszonki. Na to resztę ciasta nałożyć łyżką. Na wierzch pozostałą część kruszonki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować