Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Coś dla amatorów mocno orzechowego smaku.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki
    15 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa orzechowa:
    90 dag mielonych orzechów włoskich
    1 szkl cukru
    2 łyżki masła
    1,5 szkl mleka
    5 białek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 min., aby je lekko schłodzić.
  • 2. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Następnie wrzącym mlekiem zalewamy orzechy i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z przestudzoną masą orzechową.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wylepiamy ranty. Nakładamy masę orzechową. Można posypać kruszonką z masła, cukru i mąki, lub zostawiamy trochę ciasta i pokrojone w paski układamy na wierzchu. Pieczemy około godziny w 175st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować