Ciasto orzechowe

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto nie tylko dla tych, którzy lubią orzechy. Ja je uwielbiam zwłaszcza połączone z karmelem.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    45 dag mąki,
    15 dag cukru pudru,
    1 jajko,
    2 łyżki miodu
    czubata łyżeczka sody,
    5 dag margaryny,
    3 łyżki mleka (lub więcej).
    masa orzechowa:
    30 dag orzechów (może być mieszanka orzechów),
    1/2 kostki masła,
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru.
    krem:
    1/2 l mleka,
    6-7 łyżek manny (lub po 1,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej),
    kostka masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    zapach waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na trzy części, piec każdą ok. 15 min. w tem. 180° C.
    Na trzecią część wylać orzechy i upiec.
    Masa orzechowa: do garnka wsypać orzechy, dodać masło, miód, cukier zagotować. Gorącą masę wylać na trzecią część ciasta i upiec.
    Krem: ugotować mannę (lub mąkę) na mleku, wystudzić, zmiksować z masłem i cukrem.
    Wystudzone części ciasta przełożyć kremem, na wierzchu kładziemy warstwę ciasta z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-157bonh

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto orzechowe

viki2903 Ciasto orzechowe przełożone orzechowym kremem 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować